Paprykarz z kaszy jaglanej vs Pasztet pomidorowy z cieciorką Primaviki


Uwielbiam testować nowe produkty, a już szczególnie jeśli są to zdrowsze odpowiedniki standardowych potraw :) Dzisiaj mam dla Was zestawienie dwóch produktów, które możemy wcinać między innymi jako pasty na kanapkę. Jeśli jesteście ciekawi ich składu, smaku i mojej oceny, to zapraszam do lektury.

Na pierwszy ogień idzie pasztet pomidorowy z cieciorką :)


- link do pasztetu na stronie producenta
- produkt bez glutenu, bez cukru, wegetariański i wegański
- w porcji 26g: 38 kcal, T:1,4g, W:5,2g, B: 1,0g
- skład: woda, cieciorka 38%, cebula, koncentrat pomidorowy 17%, olej rzepakowy, skrobia kukurydziana, błonnik pszenny (bez glutenu), przyprawy (zawiera gorczycę i seler), hydrolizaty białka roślinnego (soję), sól, substancja zagęszczająca: guma guar, przeciwutleniacz: witamina C, aromat z ekstraktu drożdżowego
- dla porównania skład pasztetu z popularnego dyskontu: "woda, mięso oddzielone mechanicznie z kurcząt, 15.8%, skórki z kurcząt, wątroba wieprzowa 9.4%, tłuszcz wieprzowy, białka sojowe, skrobia modyfikowana (kukurydziana), mięso z kurcząt 1.5%, papryka 1.4%, sól, jaja w proszku, przyprawy, cebula suszona, hydrolizat białka sojowego, ekstrakty przypraw (w tym aromat dymu wędzarniczego), wzmacniacz smaku - glutaminian monosodowy, przeciwutleniacz - izoaskorbinian sodu, substancja zagęszczająca - guma guar" - jest różnica, prawda?
- smak: naprawdę dobry pasztet, kremowy, łatwo rozprowadza się na pieczywie i doskonale się z nim komponuje, szczególnie w towarzystwie świeżych warzyw; 




A jak spisał się paprykarz z kaszy jaglanej?


- link do pasztetu na stronie producenta
- produkt bez glutenu, bez cukru, wegetariański i wegański
- w porcji 26g: 47 kcal, T:3,4g, W:3,6g, B: 1,1g
- skład: woda, olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy 19,5%, kasza jaglana 17%, teksturowane białko sojowe, cebula, marchew 8,5%, przyprawy (zawiera seler), skrobia kukurydziana, sól, seler, pietruszka, hydrolizat białka roślinnego, substancja zagęszczająca: guma guar, przeciwutleniacz: witamina C, aromat z ekstraktu drożdżowego. Może zawierać sezam i gorczycę.
- dla porównania skład paprykarzu szczecińskiego o smaku łososia z popularnego dyskontu: "ryba rozdrobniona 40% (w tym mięso łososia 20%), woda, kapusta, ryż, olej roślinny, marchew, koncentrat pomidorowy, sól, błonnik sojowy, cebula, przyprawy"
- smak: Pasztet z cieciorki jest pyszny, ale ten paprykarz to mistrzostwo świata. Smakuje i pachnie dokładnie tak jak jego rybny odpowiednik. Wyjadaliśmy z Kubą łyżeczką ze słoiczka :) Na pewno kupimy kolejny słoiczek! 




Podsumowując: Przetestowałam już kilka produktów Primaviki i mogę je śmiało polecić. Wojnę pasztet vs paprykarz wygrał zdecydowanie ten drugi, zobaczymy jak w teście wypadną masła orzechowe! <3 Znacie tę firmę? Lubicie ich produkty?

Podziel się:

6 komentarze

  1. Nawet nie wiedziałam, że takie produkty istnieją. W sumie super alternatywa do kanapek. Smaczne, zdrowe. Wystarczy odkręcić i już mamy szybką przekąskę na przykład z pełnoziarnistym pieczywem. Jestem na tak :) POzdrowionka :) Megly. (megly.pl)

    OdpowiedzUsuń
  2. Paprykarz z kaszy jaglanej bardzo mi smakował, ale ten z ciecierzycą to jakaś smakowa porażka...
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio próbowałam pasty sojowej od Polsoji i sie zakochałam! Muszę spróbować teraz tych. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. To naprawdę dobra firma , ich masła orzechowe są pyszne i mają dobry skład :) nie kupowałam nigdy pasztetu ani paprykarza ale koniecznie spróbuję ;) a mogłabym spytać gdzie mogę go dostać?

    OdpowiedzUsuń
  5. Znam produkty tej firmy, są bardzo dobre. Sam również testowałem. Polecam. Test tutaj:

    http://jacekbedkowski.pl/Primavika

    OdpowiedzUsuń